►Restauren les pintures renaixentistes de l’església d’Horta de Sant Joan

dissabte, 15 de novembre de 2008

Es tracta de catorze figures del segle XVI situades a la balconada de fusta on hi havia l’orgue.

ROSER ROYO. Horta de Sant Joan
Encara no s’han acabat del tot els treballs de restauració, però les pintures de la balconada de fusta de l’església parroquial d’Horta de Sant Joan ja es poden percebre amb claredat. Se sabia que existien, però es desconeixia el seu estat de conservació i quines figures hi havia representades, ja que estaven totalment cobertes de brutícia i de resina. «És fusta de melis i regalima molt», explica Consol Marcó, la restauradora. Precisament el fet d’haver estat ocultes va salvar aquestes pintures del segle XVI de la crema durant la Guerra Civil espanyola. «Això les fa úniques al territori, ja que s’ha salvat poc patrimoni religiós», diu l’historiador Joan Hilari Muñoz.


+ Marcó i Campanals treballant, ahir, en la restauració i neteja de les pintures de la balconada de l’orgue. Foto: R. ROYO

Catorze figures pintades a l’oli i que representen els dotze apòstols i la verge Maria i Jesús i que des de les últimes dècades estaven ocultes entremig de pols i resina. «Això les va salvar de ser destruïdes, el juliol del 36, quan a la mateixa església d’Horta es va cremar el retaule renaixentista», explicava ahir l’historiador, Joan Hilari Muñoz. No hi ha pràcticament informació d’aquesta balconada de fusta que es va construir expressament per ubicar-hi l’orgue, però es creu que es va erigir a mitjan segle XVI. Les pintures són d’estil renaixentista, d’autor desconegut, i segons explica la restauradora, Consol Marcó, són pintades a dues mans. «El mestre pintava els rostres i les mans i els aprenents feien la resta», diu Marcó, i assenyala que entre les catorze figures hi ha diferències substancials: «N’hi ha alguna, com ara la de la mare de Déu, que està molt ben acabada, i d’altres que tenen línies més barroeres», assenyala.

Per a la restauració de la balconada es disposa d’un pressupost d’11.800 euros. L’Ajuntament ha aconseguit una subvenció del Departament de Cultura, que és de 8.000 euros, i la resta l’aportaran el mateix consistori i la parròquia, va explicar l’alcalde d’Horta, Àngel Ferràs.

Per dur a terme el procés de restauració s’ha hagut d’instal·lar una bastida de sis metres d’altura. Els treballs, que van començar fa tres setmanes i que està previst que finalitzen la setmana vinent, han anat a càrrec de Consol Marcó, restauradora, i Rafel Campanals, que s’ha encarregat de dur a terme els tractaments de la fusta. «L’estat de conservació de les pintures i la fusta és força bo», diu Marcó, i precisa que el procés de neteja amb alcohol ha estat molt laboriós.

L’historiador Joan Hilari Muñoz investigarà qui va ser l’autor de les pintures de l’església d’Horta. Muñoz, que va fer un estudi del retaule renaixentista de la mateixa església –un retaule que va ser cremat el juliol del 36– obra de Joan de Borgonya, descarta que les pintures de la balconada puguen ser del mateix autor. «El retaule és del 1511 i la balconada es calcula que es va construir posteriorment, als anys 30 del segle XVI», diu Muñoz, precisant que compararà les pintures de la balconada amb altres d’autors importants que van treballar en aquesta època a la zona de Tortosa. Se sap que la balconada va ser construïda aquesta època perquè correspon a una ampliació del temple parroquial, que data del segle XIII. Ho explica Salvador Carbó, activista d’Horta i un dels impulsors de la restauració. «La balconada es va fer per posar-hi l’orgue», diu. Un orgue destruït durant la primera guerra carlina. També cal destacar les plaques de guix sota la balconada, amb motius vegetals i obra del mestre de Cretes. Unes plaques idèntiques a les de la casa Sapera de Cretes.

Anuncis

  • _________________________

  • VÍDEOS:

  • _________________________

  • RSS ACTUALITAT:

    • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.